Katsoin tällä viikolla Torchwoodin kolmannen kauden. Yllätyksekseni sain Hesarista tänään lukea, että kolmas kausi perustui todellisuuteen. Maan ulkopuolisen uhan tai Torchwoodin osalta ei, mutta itse tarinan lähtökohta perustuu Englannin menneisyyteen.
Otsikolla Varastetut elämät Hesarissa oli viikon vähälle huomiolle jäänyt uutinen, jonka mukaan Britannian pääministeri oli pyytänyt anteeksi lapsilta, joita vuosisatojen ajan oli pakkosiirretty asuttamaan merentakaisia alusmaita – Australiaa, Uutta-Seelantia ja Rhodesiaa mm. Vielä vuonna 1967 lapsia kuljetettiin pois merentakaisiin maihin.
Lyhyessä uutisessa ei perusteltu, miksi juuri lapsia käytettiin alusmaiden asuttamiseen. Poiskuljetettaviksi valittiin lapset, joiden vanhempien ei uskottu pystyvän huolehtimaan heistä. Valituille lapsille valehdeltiin heidän vanhempiensa kuolleen.
Torchwoodissa valittiin lapset samalla periaatteella. Perusteluun lisättiin, että kasvaessaan nämä lapset eläisivät yhteiskunnan kustannuksella, olisivat rikollisia ja huumausaineiden käyttäjiä. Eihän Britannia voi haluta sellaisia lapsia!
Ehkä Britanniassa ei ole kuultu lasten oikeuksista ennen vuotta 1967. YK:n lapsen oikeuksien julistus hyväksyttiin 20.11.1959, mutta se ei sitonut oikeudellisesti valtioita. Julistusta seurasi sopimus lapsen oikeuksista vasta vuonna 1989. Useat valtiot ratifioivat sen vuonna 1991, mm. Suomi ja Yhdistynyt kuningaskunta. Ratifiointi sitoo valtiot noudattamaan sopimusta.
Tiedä sitten, onko lasten asema parempi sopimuksen jälkeen.
Yhä lapsia lähetetään toiseen maahan, mutta nyt turvapaikanhakijoina sotaa pakoon. Suomeen on saapunut 1397 lasta yksin viimeisen neljän vuoden aikana. Heistä 623 on saanut jäädä Suomeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti