lauantai 26. marraskuuta 2011

Torchwood: Miracle Day

Day one – nobody dies
Day two – nobody dies

Maapallon väestö kasvaa huikeaa vauhtia, mutta mitä tapahtuu, jos kukaan ei kuole? Neljännessä kaudessa Torcwood tarkastelee ihmisyyttä kuoleman ja kuolemattomuuden kautta. Teema on ollut esillä myös aikaisemmissa kausissa, sillä kapteeni Jack Harkness ei voi kuolla.

Owen ja Toshiko kuolivat 2. kauden lopussa, Ianto kuoli 3. kaudella. Miksi siis jatkaa sarjaa, jonka päähenkilöt ovat kuolleet? Tiedän toki vastauksen. Minäkin ostin neloskauden heti kun se oli mahdollista. Uskolliset fanit haluavat lisää ja tv-yhtiöt näkevät mahdollisuuden tehdä lisää rahaa.

En pitänyt Miracle Daysta, koska siitä puuttui miltei kaikki se, mikä Torchwoodissa on viehättänyt. Voi olla, että amerikkalaisen tuotantoyhtiön (Starz originals) mukaantulo vaikutti asiaan. Aitous, rehellisyys, leikillisyys, inhimillisyys, rakkauden monet muodot ja ihmeet olivat neloskaudessa muuttuneet kovan koneiston ja vauhdin tehostuskeinoiksi. Gwenin herkkyys ja empaattisuus on keino saada lisää katsojia sen sijaan että niiden avulla oikeasti vietäisiin tarinaa eteenpäin.


Eniten minua harmitti se, että Miracle Day ei ollut älykäs eikä looginen. Siksi se ei onnistunut vetoamaan tunteisiinikaan. Aikaisempien kausien sisäisesti ehjä logiikka loisti poissaolollaan. Katsojana jouduin moneen kertaan ihmettelemään, miten tähän kohtaukseen päädyttiin. Kuinka maailmassa, jossa matkustaminen maasta toiseen on tehty mahdottomaksi, ollaan yhtäkkiä Sanghaissa ja Buenos Airesissa? Kuinka Jack ja Eshter ovat yhtäkkiä Skotlannissa? Hei tuotantoyhtiöt, tällainen huolimattomuus loukkaa katsojia!

Jossain keskustelussa Miracle Dayta verrattiin Salaisiin kansioihin. Minusta Miracle Day oli huono versio 24:stä.

John Barrowmanin esittämä Jack Harkness oli menettänyt paljon poikamaista viehätystään. Vihdoinkin, sillä ihme olisi, jos raskaat ratkaisut ja teot (esim. kolmoskaudella) eivät jättäisi jälkiään Jackin kasvoihin ja olemukseen. Katkeruus, ahdistus ja tuska näkyivät kovina juonteina eivätkä Jackin silmät vilkkuneet entiseen malliin.

Bill Pullman ei ole koskaan ollut suosikkinäyttelijäni. Miracle Dayssa hän kuitenkin tekee hienon roolin kuolemaantuomittuna pedofiilina ja murhaajana Oswald Danesina. Hänen roolinsa takia Miracle Day kannattaa ehkä katsoa. Toinen syy on Gwenin puhuma walesin murre.

2 kommenttia:

Fanny kirjoitti...

Katsoin juuri äsken Miracle Dayn ensimmäisen jakson loppuun. Kyseessä oli jo toinen yritys, ensimmäisellä kerralla luovutin 20 minuutin jälkeen. Jotain puuttui.

Torchwoodissa on aina ollut, avaruusolennoista huolimatta, tietynlainen maanläheisyys joka teki sarjasta niin ihanan. Nehän pelasivat koripalloa, vitsailivat ja kiusasivat toisiaan, rakastuivat ja tekivät niin kovin inhimillisen typeriä ratkaisuja. Toki toisen kauden lopun tragedia synkensi mieltä, mutta jopa Children of Earthin kaltaisessa, karmaisevan realistisessa ja riipaisevan surullisessa sarjassa joka mielestäni lukeutuu tv-draaman parhaimmistoon, oli onnistuttu säilyttämään huumori, lämpö ja katsojankin sydäntä kirvelevät tunteet. En toki yhtään epäile etteikö Miracle Dayssa pystyttäisi noita tuomaan esille, ja olihan se ihana nähdä Gwenin ja Rhysin suudelma, ja Jackin hymy kun hän ja Gwen kohtasivat jälleen, mutta mielestäni kolmas kausi loppui haikean melankoliseen nuottiin tavalla, josta ei voi eikä kuulu jatkaa. Olen fani, ja haluan lisää, mutta en tiedä onko tämä sittenkään sitä mitä haluan. Jos totta puhutaan, ja minulle annetaan anteeksi että olen menneisiintakertuja, niin eniten haluaisin Torchwoodin palaavan takaisin aikaan, jolloin Owen ja Tosh olivat yhä elossa.

En tiedä tuleeko katsottua sarjaa loppuun. Tavallaan houkuttaa, mutta luulen että se vain pilaisi jotain mitä rakastan kauhean paljon.

Kirjastonhoitajatar kirjoitti...

Hei Fanny, katso vain sarja loppuun. Ja katso toisenkin kerran.

Minulle nimittäin kävi niin että ensimmäisen katsomiskerran pettymys muuttui toisella katsomiskerralla myönteisemmäksi suhtautumiseksi Miracle Dayhin. Katsoin molemmat kerrat vannoutuneiden Miracle Day -fanien kanssa ja se ehkä tarttui toisella kertaa.

Silti Miracle Daysta puuttuu jotain, jonka takia olen Torchwoodia rakastanut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...