tiistai 22. joulukuuta 2009

Naisen teko, taika ja juhla

Aloin miettiä miehen paikkaa jouluna ja etenkin joulua edeltävänä aikana joulukuun alussa. Silloin kaapeliyhtiö Welho antoi kuukauden maksuttomaan tv-katseluun Eurosportin. Olin hyvin pettynyt valintaan, olin kuvitellut, että jouluksi tulee joku ihana leffakanava. Sen sijaan tuli urheilua, joka perinteisesti on miesten juttu.

Ehkä on niin, että jouluvalmisteluissa miehellä ei ole osaa. Ehkä mies voi toimia naisen käskyläisenä, jolloin hänen tehtävänään on käydä kaupassa ja ehkä hankkia kuusi. Mahdollisesti mies saa osansa joulusiivouksesta ja joku mies saattaa osallistua jouluruokien tekemiseen. Muuten miehen tehtävänä on katsoa Eurosportia ja huvittaa itse itseään. Vaimo/tyttöystävä/äiti ei sitä jaksa rehkittyään töissä ja kotona jouluvalmisteluissa.

Taloyhtiössäni on joulusauna. Naisille klo 11-14 ja miehille 14-17. Miehet saavatkin sitten tulla valmiiseen joulupöytään suoraan saunasta. Jos minä olisin saanut päättää ajankohdista, olisi saunavuorot alkaneet vasta joulurauhan julistuksen jälkeen. Silloin kaupatkin menevät kiinni eikä joulupöydästä voi puuttua enää mitään. Ensiksi saunaan menisivät miehet ja he tulisivat sieltä kahdelta.

Miesten saunoessa naiset juovat glögiä ja katselevat telkkaria. Lepäävät hetken. Naisten saunavuoro olisi 14-16. Sen aikana miehet kattavat pöydän ja kuumentavat ruoat. Ja nainen tulee saunasta valmiiseen ruokapöytään. Uskoisin tällaisella alulla jouluaatosta tulee miellyttävämpi ja vähemmän riitaisa. Eikä naisen tarvitse väsymykseltään alkaa nuokkua heti ruoan jälkeen.

Tämä on tietenkin kuvittelua ja yleistämistä. Silti joulu on usein naisen teko, taika ja juhla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...