lauantai 17. huhtikuuta 2010

Kirjastonhoitaja(tar) elokuvassa Muumio

Näyttelijä Rachel Weiszista oli pieni juttu viimeisimmässä Me naiset –lehdessä. Hänen roolisuoritustaan elokuvassa Uskollinen puutarhuri kehuttiin kovasti. Roolistaan Rachel Weisz voitti sivuosaoscarin vuonna 2006.

Jutussa huomautettiin kuitenkin, kuinka kaikilla näyttelijöillä on vähemmän maineikkaita rooleja takanaan. Rachel Weiszin uralla tällainen häpeärooli oli elokuvassa Muumio. Jutun mukaan hänen roolinsa Muumiossa oli vain kiljua ja olla pelastettava nainen.

Vaikka Muumio ei maailman paras leffa olekaan, voisi sen silti katsoa ennen kuin esittää tuollaisia kommentteja. Muumiossa Weiszin esittämä kirjastonhoitaja Evelyn Carnahan on elokuvan aivot ja primus motor. Hän on määrätietoinen ja lisäksi hyvin ylpeä työstään. Se ilmenee kahdesta kohtauksesta.

Elokuvan alussa Evelyn laittaa kirjoja paikoilleen hyllyyn Muinaisesineiden museon kirjastossa Kairossa. Kurkottaessaan kohti toista kirjahyllyä hän onnistuu aiheuttamaan dominoteorian mukaisen hyllyjen kaatumisen. Vihainen pomo ryntää paikalle, nimittelee Evelynia katastrofiksi ja ihmettelee, miksi tulikaan palkanneeksi tämän. Evelynin vastaus kertoo katsojalle, että kyseessä ei ole mikään aivoton pelastettava, vaan korkeasti oppinut nainen, joka kykenee sanomaan takaisin.

Evelyn: No siksi, että minä … Minä osaan lukea muinaisen Egyptin kieltä – ja tulkita hieroglyfeja sekä kursiivikirjoitusta – ja olen ainoa ihminen 1500 km:n säteellä, joka osaa pitää järjestyksessä tämän kirjaston. Siksi.

Toisessa kohtauksessa Evelyn on nauttinut alkoholia Rick O’Connellyn kanssa ja päässyt keskustelussa olennaiseen kysymykseen siitä, mikä Evelyn on.

Evelyn: En ehkä ole – tutkimusmatkailija – tai seikkailija – tai aarteenetsijä tai pyssysankari – herra O’Connell – mutta olen ylpeä itsestäni.
Rick: Eli?
Evelyn: Olen – kirjastonhoitaja.

Tämän sanottuaan Evelyn kaatuu sammuneena maahan.

Näiden kahden kohtauksen vuoksi Muumio on yksi suosikkielokuvistani. Tällaista kirjastonhoitajatattaren ylpeyttä omasta työstään näkee harvoin elokuvissa. En myöskään sanoisi Evelynin roolia Weiszin uran häpeäpilkuksi.

Me naiset –lehden juttu suututti minua kahdesta syystä. Ensinnäkin stereotyyppinen kuva elokuvasta, jota ei ole nähnyt ja toiseksi Muumiota ei saa edellä mainituista syistä haukkua, varsinkaan Rachel Weiszin esittämää Evelyniä!

Elokuvan repliikit ja erikoinen välimerkkien käyttö ovat dvd:n suomennoksesta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...