lauantai 22. toukokuuta 2010

Kirjoittamisesta ja astrologiasta

Selasin jälleen kerran erilaisia horoskooppisivustoja. Vastaan tuli artikkeli ”En voi olla kirjoittamatta - Kirjoittamisen astrologia".

Artikkelissa määritellään tarkkaan luovat horoskooppimerkit ja kirjoittamiseen tarvittavat planeettojen sijainnit ja aspektit. Toivottavasti oman syntymäkarttansa tuntevat ihmiset luottavat riittävästi omiin kykyihinsä eivätkä masennu artikkelista.

On vähintään omituista rajata luovuus vain oinaan, kaksosten, leijonan ja kalojen merkkeihin. Jokainen merkki on luova, ilmentäen luovuutta omalla tavallaan. Olisi omituista rajoittaa esimerkiksi käytännölliset neitsyet luovan kirjoittamisen ulkopuolelle. Tutustukaa vaikka Puutarhatarinoihin tai lukekaa Pentti Saarikosken runoja!

Voi olla, että tänä aikana, jolloin kirjoittaminen on tärkeimpiä itseilmaisun muotoja, näen kirjallisen luovuuden eritavoin kuin artikkelin kirjoitta. Ja totta, hän kirjoittaa myös niistä edellytyksistä, joita kirjoittamisen ammattilaisen kartalla tulisi olla. Silti hän on mielestäni väärässä.

Kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta se on toisille helpompaa. En silti ole vakuuttunut siitä, että kirjoittamisen helppous olisi edellytys luovalle kirjoittamiselle. Omaa luovuuttaan, omaa kirjoittamistaan voi kehittää. Jos ihmisellä on kirjoittamisen pakko, hän kirjoittaa, kartasta huolimatta

Artikkelissa mainitut kuun, merkuriuksen, jupiterin, saturnuksen ja neptunuksen tekemien aspektien merkitys kartalla ovat usein mainittuja puhuttaessa kirjailijoiden kartoista. Mutta eivät nekään ole edellytys sille, että ihmisestä tulisi ammattimainen kirjoittaja.

Ammattimainen kirjoittaja on käsitteenä muutostilassa. Kirjailijoiden, toimittajien ja tutkijoiden lisäksi on tullut laaja kirjoittajien joukko, jotka kirjoittavat lähes ammattimaisesti. Tarkoitan etenkin bloggaajia, joista monet kirjoittavat päivittäin, eivätkä saa teksteistään mitään rahallista korvausta. Pöytälaatikkokirjoittajiin heitä ei voi verrata, sillä he julkaisevat tekstinsä ja saavat niille lukijoita ja kommentteja.

Uskon monen muun ajattelevan tavallani, että blogitekstien kirjoittaminen ei ole harrastus. Se on minun persoonallisuuteeni, osaamiseeni ja luovuuteeni perustuva työ, minun panokseni tässä elämässä. Sellaisena se on tärkeämpi kuin se työ, josta saan palkan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän Montgomeryn Runotyttö oli? Hän on varmaan suurella osalle tyttöjä malli, että kirjoittaminen on hengittämistä.

Kirjastonhoitajatar kirjoitti...

Pieni runtotyttö -kirjassa Emilian isä muistelee tyttärensä syntymää näin:

"Muistan sen yön, jolloin sinä synnyit pikku kodissamme Charlettownissa. Silloin oli toukokuu ja länsituuli ouhalsi kuun yli hopeisia pilviä. Siellä täällä näkyi tähti tai pari. ... Kalpea itätaivas alkoi juuri hehkua kuin rusottava helmi, kun joku tuli sanomaan, että minulla oli tytär."

Tekstin määrittää Emilian syntymää antamalla paikan, kuukauden vuoroakaudenajan.

Aurinko on ilmeisesti hyvin lähellä askendanttia, mutta 12. huoneessa. Emilian luonnonläheisyys viittaisi pikemmin härkään kuin kaksoseen.

Haasteellinen kysymys. Vietän loppuelämäni selvittääkseni tähän vastauksen:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...